Ktoś, kiedyś powiedział, że jesteśmy tym co jemy. W obecnych czasach półki, aż uginają się
od różnego rodzaju produktów, do których kupna zachęcają nas niskie
ceny. Tymczasem, gdy przyjrzymy się etykietom pełno w nich konserwantów,
barwników, glutaminianów
i innych dziwnie brzmiących
nazw, mających niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Członkowie Zielonego Patrolu postanowili przeprowadzić wywiad z
menagerem i sprzedawcą sklepu ze zdrowa żywnością.
Dowiedzieliśmy się, że zdrowa, ekologiczna
żywność wytwarzana jest
przez producentów certyfikowanych przez odpowiednie urzędy lub
organizacje, które kontrolują gospodarstwa rolne produkujące taką
żywność. W ekologicznych gospodarstwach rolnych nie używa się nawozów
sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Zbiory są niższe, ale
rośliny nie zawierają szkodliwych substancji związanych
z intensywną przemysłową uprawą.
Dlatego właśnie żywność
ta jest nieco droższa.
O zdrowie
zdecydowanie bardziej dbają panie, które stanowią 90% wszystkich
klientów.
|